Trektochten in Nepal
Werk in uitvoering.
Aan deze pagina wordt gewerkt: er zullen steeds meer verslagen van onze trektochten verschijnen!
Everest Base Camp
In 2005 liepen we onze eerste trekking in Nepal. We gingen met gids naar Everest Base Camp. Dat haalden we niet: Marcelin werd hoogteziek. Daarom gingen we in 2006 in de herkansing. We gingen toen zonder gids (iets dat we nu nooit meer zullen doen) en namen er ruim de tijd voor.
We vlogen op Lukla: een spectaculaire vlucht en vooral landing. Van hieraf wandelden we naar het op 3500 meter gelegen Namche Bazar. Daar bleven we een paar dagen om aan de hoogte te wennen. Voor een deel was dit ook noodgedwongen: het sneeuwde een hele dag. Daarna wandelden we, over een pak sneeuw, naar Gokyo en bewandelden de 5500 meter hoge heuvel. Het uitzicht was een spektakel en onze overwinning op onszelf enorm. Omdat de Cho La, een pas richting Everest Base Camp, dichtgesneeuwd was, wandelden we via Phortse en Dingboche naar Everset Base Camp en het mooie uitzichtpunt Kalapatar. De terugweg liepen we via Tengboche, met z'n mooi klooster en we vlogen weer terug vanaf Lukla naar Kathmandu.
Onze belevenissen tijdens de Everest trekking kun je hier lezen. We beschrijven ook enkele ervaringen voor en na de trekking. Voor de tweede keer in Nepal: onze indrukken zijn nog vers en de cultuurshock is soms groot.
In 2022 liep Hans met zijn broer Wim de tocht Everest 3 Passes. Een verslagje met foto's is te zien in het blog-verslag "Trekking ThrePasses" in verhalen van Hans in Nepal
Langtang, Gosaïkunda en Helambu.
Langtang is een populair trekkinggebied in Nepal. En terecht: in korte tijd ben je in het hart van de Himalaya en de tocht geeft je een veelzijdig beeld van Nepal. Langtang ligt dichtbij Kathmandu waardoor er relatief weinig reistijd gemoeid is met deze tocht.
Het gebied is zwaar getroffen door de aardbeving in 2015. Na een periode van rouw is er hard gewerkt en zijn de meeste accommodaties herbouwd. Om de mensen te steunen willen we erg graag dat er toeristen naar dit bijzondere gebied gaan.
Je loopt eerst door het Langtang-gebied en daarna door naar het Gosaïnkunda meer en naar het op landbouw gerichte Helambu-gebied. Je overnacht en eet in teahouses van de Tamang en de Sherpa bevolking.
De drie gebieden zijn erg verschillend: landschappelijk, cultureel en etnisch, met elk zijn eigen charme.
Je gaat met de bus of jeep naar Syabru Bensi. Binnen een week loop je tussen de hoge witte toppen en heb je uitzicht op de gletsjers. Bij Kangjin Gompa is een mogelijkheid om een mooie top rond 5000 meter te beklimmen. Vanaf Kangjin Gompa daal je af naar Thulo Syabru. Van hieraf klim je naar de heilige meren van Gosaïnkunda. Deze helder blauwe meren, een pelgrimsplaats voor Hindoes, zijn sprookjesachtig. Vanaf de meren klim je naar de Laurebina pas die 4600 meter hoog is. Hier heb je een prachtig uitzicht op hoge bergen van Langtang, Ganesh Himal en de Annapurna's. Eenmaal over de pas daal je af in het groene Helambu. Lange tijd loop je rond de 2000 meter hoogte en je komt door dorpjes en landbouwgebied. Je eindigt in Sundarijal op 1440 m hoogte. Sudnarijal ligt maar 7 kilometer van Boudha, met de bus ben je er zo.
De avonturen van onze tocht in 2008 lees je hier.
Manaslu
Je start in Kathmandu waar je de bus neemt naar het beginpunt Soti Khola. Je loopt in 3 weken om het Manaslu gebergte en vanaf de eerste dag heb je al uitzicht op hoge bergen (Ganesh Himal, Himchuli en later Manaslu). Je loopt langs gebedsmuren, Boeddhistische kloosters en watervallen tijdens je klim langs de rivier de Buri Gandaki. Na 13 dagen ga je de 5100m hoge pas "Larkya La" over. Vanaf deze pas kan je zelfs de Annapurna's en de Dhaulagiri zien liggen. De laatste week daal je langzaam af naar het dorp Besisahar op 823m. Vanaf Besisahar ga je met de bus terug naar Kathmandu.
Tegenwoordig kan de Manaslu
Round ook als tea house trekking gelopen worden.
Onze avonturen die we in 2009 beleefden tijdens onze trekking Manaslu Round lees je hier.
Dolpo
Dolpo, het gebied achter de Dhaulagiri-keten, is heel lange tijd afgesloten geweest van de buitenwereld. Pas sinds 1988 is het voor toeristen mogelijk om, met een speciale vergunning, dit gebied te betreden. Het landschap is woest en ruig. Dolpo ligt in de regenschaduw, de bergen zijn kaal en kleurrijk. De bergpassen zijn hoog en de valleien diep. De bevolking is boeddhistisch en in het landschap staan gompa's, mani-muren en stoepa's. Dolpo is een erg afgelegen gebied. De dichtstbijzijnde weg is vijf dagen lopen verwijderd van de districtshoofdstad.
De tocht in Dolpo is één van de mooiste die je in Nepal kan maken. Het is ook een vrij pittige tocht: door de lange dagen en de vele passen wordt er zowel fysiek als mentaal wel iets van de deelnemer verlangd. De temperatuur loopt uiteen van rond de 30 graden in het begin van de tocht tot min 15 op de hoge passen.
De tocht start in Darbang, dat je in een dag met de bus vanuit Pokhara bereikt. Van daar uit trek je door bewoond heuvelland, met landbouwterrassen. Al na drie dagen kom je op de eerste pas, de Jalja La, 3400 meter hoog. Dan daal je naar de grote vallei van Dhorpatan. Door een leeg landschap rondt je de Dhaulagiri-keten. Je trekt over nog vier passen van rond de 4000 á 4500 meter hoogte. Onderweg kom je door het dorpje Pelma, waar de maoïstenbeweging haar wortels had. De rustdag in Tarakot, aan de rand van het Dolpo-gebied, heb je zeker verdiend.
Hierna loop je de Tarap-vallei in naar het dorpje Dho Tarap. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Na twee hoge passen, waar nog wel eens sneeuw kan liggen, bereik je het Phoksumdo meer. Het water is turkoois van kleur, zo onwerkelijk...
Na dit meer loop je in twee dagen naar districtshoofdstad Dunai, en vervolgens naar Juphal. Hier is een airstrip en je vliegt via Nepalgunj terug naar Kathmandu.
Annapurna Off The Beaten Trail.
In 2007 liep Hans met een reisorganisatie "Annapurna Hard Way". Het is hem toen niet gelukt om Lake Tilicho te zien: in het begin van de tocht was het weer te slecht, er kon niet doorgelopen worden. Daardoor was er geen tijd meer om het meer te bezoeken en werd er via de klassieke trail, over de Thorung La, uitgelopen.
Hij wilde deze tocht nog wel een keer lopen, dan met Marcelin, Karin ging ook mee en later sloot Jan aan. We gingen niet over de Namung Banjyang, zoals Hans in 2007 wel deed: het leek ons op grond van de verhalen van Hans een veel te moeilijke pas. We liepen over de klassieke Annapurna Trail tot Koto, waar we de noordelijke vallei in liepen naar het dorpje Phu. Dit deel wordt "the Hidden Valley" genoemd, alleen met een speciale vergunning mag je dit gebied betreden. Het gebied is werkelijk prachtig en het dorp Phu is heel uniek. Vanaf Phu liepen we een stukje terug en klommen naar Nar, ook zo'n mooi dorp, vanwaar we over de Kang La naar Manang liepen, aan de klassieke Annapurna Trail. Hier ontmoetten we Jan en gingen met elkaar over het schitterende pad naar Lake Tilicho en over twee hoge passen naar Jomsom.
Het is een geweldig mooie tocht. Het geeft een mooi beeld wat Nepal te bieden heeft: rijstvelden, oerbossen, kloven en watervallen, yakweides, meren, delen land van ijs en steen en uitzichten op heel hoge bergen. Cultuurhistorisch is het ook heel interessant, met de dorpen Phu en Nar waar geleefd wordt zoals ze al honderden jaren doen. Ook de kloosters en kleurrijke boeddhistische invloeden in het landschap geven een extra dimensie aan deze tocht.. Wie een fysieke uitdaging zoekt mag zich op deze tocht ook uitleven.
Je kunt onze avonturen hieronder lezen.
Annapurna Base Camp
In 2013 liepen Marcelin en Hans deze mooie tocht. Het mooie zit hem vooral in het feit dat je in relatief korte tijd heel dicht bij al die heel hoge bergen bent. Je begint laag, in landbouwgebied, en klimt naar een kloof. Deze brengt je steeds hoger tot in Annapurna Base Camp, waar niets meer groeit en waar het land van rots, sneeuw en ijs is.
Ook lager valt nog te genieten van alle hoge bergen en deels dezelfde weg terug lopen is geen straf: je ziet toch weer andere dingen. De tocht duurt 15 dagen (inclusief de reis van Kathmandu naar Pokhara en v.v.).
Langtang off the beaten trail.
In 2013 liepen we deze trekking, die ook wel bekend staat onder de naam "Tamang Heritage Trail". We deden dit met onze gids Utar, van Sherpaland.
De trekking begint met een busreis van een dag naar Syabru Bensi. Van hier af liepen wij een rondje van vijf dagen, waar normaal gesproken zes dagen over gedaan wordt. Hierna reisden we weer een dag met de bus naar Kathmandu.
Deze streek is minder druk bezocht dan het populaire Langtang gebied. We leipen door mooie Tamang dorpjes, waar we het landleven van dicht bij zagen. Wij hadden geen goed weer, maar de uitzichten op hoge bergen moeten geweldig zijn. Helaas is de warmwaterbron bij Tatopani met de aardbeving verwoest. Ook in andere dorpen is het gevolg van de aardbeving nog zichtbaar, een goede reden om het gebied te bezoeken zodat ze inkomsten kunnen genereren.